Via Francigena: Etappe 10 og 11 på sykkel

Via Francigena er pilegrimsruten til Roma, gjennom Frankrike og Sveits fra London. Den ble brukt av biskop Sigeric av Canterbury som i år 990 gikk fra Canterbury i England til Roma. Han beskrev ruten på tilbakeveien.
Wikipedia

Kart: Garmin Connect

FAKTABOKS

Kartet viser etappene 10 og 11. Dette kartet er ikke detaljert. Boka Guida della Via Francigena har detaljerte kart, men traseene er så godt merket at man greier seg uten kart. Man kan sykle traseene både for vandrere og syklister. Denne aktuelle turen er merket for syklister. Ruta for vandrere går i egen trasè.

Turen startet med tog fra Aulla til Fornovo di Taro. Jeg tok en cappuccino og kake på stasjonskafeen før jeg begynte å lete etter skilt og merker med Via Francigena. Dette tok litt tid med sykling fram og tilbake. 

Det er lange oppoverbakker til Passo della Cisa, men “lettsyklet” på god asfalt. Guiden for sykkel gir god  info, både om selve veien og severdigheter: landskapet, utsikt, kirker, jordbruk, jordbruksindustri, osteproduksjon, små landsbyer og mindre husklynger: Respiccio, Roncolongo, Sivizzano, Bardone, Cassio, Castellonchio og Berceto før man kommer til Passo della Cisa på 1039 moh.

Severdigheter

  • Pieve di Bardone Cassio: kirker.
  • Cassio angis i noen kilder som etappepunkt.
  • Castelllonchio Berceto (852 moh): 2000 innb. Duomo di San Moderanno grunnlagt 900-tallet. Her finner man overnattingsteder og spisesteder

Etter en kort matpause på passo della Cisa med brød, ost, kastanjer og eplejus, ble det en rask utforkjøring ned til Pontremoli på SS62, max hastighet målt til 57 km/t. Det ble ikke mulig å fokusere på landskap og severdigheter.

Man passerer tettstedene Montelungo og Mignegno. Man kan stoppe ved flere restauranter og kafeer.

Retur til Aulla med tog fra Pontremoli.

BILDER FRA TUREN

Flere bilder ligger på Garmin Connect linken.

På sykkel fra Via Francigena på sykkel fra Fornovo: Utsyn mot Fornovo
Utsyn mot Fornovo
På sykkel fra Via Francigena på sykkel fra Fornovo: Lunch
Lunch
På sykkel fra Via Francigena på sykkel fra Fornovo: Salgsobjekt?
Til salgs?
På sykkel fra Via Francigena på sykkel fra Fornovo: Kapell og souvenir
Kapell og souvenir
På sykkel fra Via Francigena på sykkel fra Fornovo
Nedkjøringen starter